Zes typen zzp'ers

Bijgewerkt op 25 januari 2022
5 min  leestijd
8.816
Auteur: Marieke Leijnen
Zes typen zzp'er

Zzp'ers zijn er in vele soorten en maten. De een barst van de ambitie en ziet het zelfstandigenbestaan als opstapje naar een groot bedrijf met personeel; de ander is tevreden met af en toe een mooi betaalde opdracht en wil 'gewoon leuk leven'.

Ondernemers zijn er in vele soorten en maten. In dit artikel beschrijven we zes typen zzp'ers. Waar herken jij je in?

1. De combineerder

De combineerder heeft vaak ook nog een loondienstbetrekking voor een aantal dagen in de week, en vindt het leuk om daarnaast af en toe een klus aan te nemen als freelancer.

Leestip: ondernemen vanuit loondienst.

2. De bijklusser

De bijklusser heeft dikwijls een partner die al voor het grootste deel in het levensonderhoud voorziet. Hij of zij klust zelf af en toe bij maar ziet zichzelf niet als ondernemer.

Leestip:  4 vragen en antwoorden over parttime-ondernemen.

Uurtarief: hoeveel vraag jij in 2025?

Er zit veel verschil in de uurtarieven van zzp'ers. Hoeveel vraag jij per uur in het komende jaar?

Choices

3. De gedwongen ondernemer

De gedwongen ondernemer werkt als zelfstandige, maar zou het liefst in vaste dienst willen werken. Dit type ondernemer meldt zich vaak bij de Kamer van Koophandel na een gedwongen ontslag.

Ben jij vanuit zo'n situatie gestart? Laat je inspireren (of definitief doen besluiten om een baan te zoeken) door de ondernemers in deze films

4. De vrije vogel

De vrije vogel droomde er tijdens zijn of haar vaste dienstverband al langer van om onafhankelijk te zijn, vrij in alles. Dit type houdt er niet van om een baas te hebben en wil gewoon lekker zelf de baas zijn.

Zo blijf je ook echt eigen baas. 

5. De semi-ondernemer

De semi-ondernemer is een zzp'er die zijn of haar freelancepraktijk beschouwt als mini-bedrijfje. Is actief bezig met marketing, personal branding, netwerken. Dit type neemt het zelfstandigenbestaan zeer serieus, maar heeft geen ambities om personeel in dienst te nemen.

Inspiratie nodig om je praktijk nog professioneler in de markt te zetten? Lees onze artikelen over marketing en verkoop.

6. De toekomstig ondernemer

De toekomstige ondernemer is fulltime werkzaam, timmert hard aan het eigen bedrijf en heeft zichzelf duidelijk ten doel gesteld om op termijn de eenmanszaak uit te breiden tot een onderneming met personeel.

Tip: begin op dag 1 met innoveren

Welk type ondernemer ben jij?

Ben jij een van deze typen zzp'ers? Doe de test, ontdek welk ondernemerstype jij bent en krijg tips-op-maat.

Voorbeeld ondernemingsplan zzp

Voorbeeld ondernemingsplan zzp

  • Vergroot je kansen op een succesvolle start
  • Een compleet plan met handige tips
Download gratis voorbeeld

Meer over zzp

Meer over zzp
ZZP rekening

Breng je financiële administratie op orde voor 2024

Makkelijk onderscheid maken tussen privé en zakelijke uitgaven? Met de Rabo ZZP rekening start je laagdrempelig met weinig kosten: je betaalt alleen voor wat je gebruikt.

Sluiten