Nu inplannen
Snelle to do's (5 tot 10 minuten)
Tussendoortjes
Dit zijn dingen die je snel even tussendoor doet. Dus plan een vast half uurtje om er een paar weg te werken:
- Maak social media-accounts aan met je bedrijfsnaam.
- Plan netwerkbijeenkomsten of leuke trainingen in.
- Doorloop je LinkedIn-contacten: wie kan je helpen of adviseren bij de start van je bedrijf?
- Test je killer elevator pitch door jezelf te filmen en dit kritisch terug te kijken.
- Maak een lijstje met concurrenten die spontaan in je opkomen. Dit zijn de bedrijven waarin je je als eerste gaat verdiepen bij je concurrentie-analyse.
- Claim belangrijke URL’s: leg domeinnamen vast zoals je bedrijfsnaam, maar misschien ook al namen van producten of diensten die je wilt verkopen.
- Open een zakelijke rekening. Bij de Rabobank kan dit direct met je KvK-nummer. Je zakelijke rekening is bij Rabobank de eerste 6 maanden gratis voor jou als startende ondernemer. Dat betekent geen kosten voor je rekening, betaalpas én al je transacties in Nederland en SEPA-landen.
- Meld je aan voor de IkGaStarten-nieuwsbrief.
Acties (max. een uur)
Een rechtsvorm kiezen: 30 minuten
Belangrijk natuurlijk, want hier draait het vooral om aansprakelijkheid en belastingverplichtingen. Denk ook vast na over groei. Misschien ga je van eenmanszaak al snel naar bv.
Social media: 30 minuten
Wat ga je delen via social media? Je hebt veel meer te vertellen dan je denkt. Inspiratie nodig? Check: Social media: 30 ideeën in 30 minuten.
Kamer van Koophandel: 45 minuten
Een afspraak maak je online op kvk.nl. Daarna ga je langs bij de KvK in de buurt. Dat duurt een klein halfuurtje. Je houdt dus tijd over om alle folders even goed te bekijken. Inschrijven kost je € 51,30, een papieren uittreksel € 15,00.
Bepaal je uurtarief en/of verkoopprijs: 45 minuten
Bepaal een goed uurtarief. Tel bij je gewenste uurtarief altijd minimaal 1 euro op. Daar valt geen klant over, maar het levert je al snel genoeg geld op om bijvoorbeeld een Arbeidsongeschiktheidsverzekering te betalen. Lees ook Hoe krijg je een hoger uurtarief?
Verkoop je geen uren, maar producten? Besteed je tijd dan aan een goede verkoopprijs.
Projecten (langer dan een uur)
Een goed klantgesprek: 1,5 uur
Praat vaak met potentiële klanten en gebruik de tips van marketingexpert Tom de Bruyne. Hij vertelt hoe je echt inzicht krijgt in je klant. Hoe zorg je dat je klant voor jouw product of dienst kiest? Plan vervolgens het eerste gesprek gewoon in. Zoek niet naar de ideale kandidaat: wat je eruit haalt zit hem vooral in hoe goed jij doorvraagt en luistert.
Keuze maken over je website zelf doen of uitbesteden: 1,5 uur
Dat je zo snel mogelijk online vindbaar moet zijn, is een no-brainer. Je kunt zelf een tijdelijke website maken met een platform als WordPress of Squarespace. Als je een beetje handig bent, heb je binnen een week je site live. Je hebt ook veel Nederlandse aanbieders die low-budget heel snel je site in de lucht krijgen.
Gebruik deze 1,5 uur om de platforms te bekijken. Welke past bij wat jij wilt? Wil je het liever uitbesteden of grootster aanpakken? Gebruik de tijd dan om te zoeken naar leuke en goede webbureaus.
Feedback-lunch: 2 uur
Nodig een ex-collega, droomklant of ervaren ondernemer uit voor een lunch en deel je plannen. Tip: nodig iemand uit die je eigenlijk een beetje irritant vindt, die stelt heel andere vragen Lees ook: Spar met een eikel.
Date met jezelf: 3 uur
Plan vanaf nu heel regelmatig een inspiratiemoment in je agenda. Wat helpt jou verder als startende ondernemer? Kijk een TED-talk, lees een managementboek, maak een strandwandeling of spreek af met een ondernemer die je te gek vindt.
Co-working: een ochtend
Test het ondernemersbestaan en huur een flexplek. Drink koffie met andere startende ondernemers en ervaar de ondernemersvibe.
Ga naar een ondernemersevent: een middag
Een paar keer per jaar organiseert de Kamer van Koophandel een Startersdag bij jou in de buurt. Een gratis evenement met informatie en inspiratie voor mensen die een eigen bedrijf willen beginnen.
Je Grote Doel bepalen: drie dagen
De harde waarheid: 33% van de starters redt het niet en stopt binnen 5 jaar.
Heftig hè? Een van de grote valkuilen: starten zonder strak plan. Zorg dat je bij de 67% hoort die wél blijft ondernemen. Maak een routekaart naar succes, zodat je gemakkelijker op koers blijft.
Of ga direct aan de slag met voorbeeld ondernemingsplannen per branche van de Rabobank. Je ziet daarin relevante cijfers en specifieke tips voor wat jij gaat doen. De voorbeeldplannen zijn er voor zzp’er, horeca, detailhandel en dienstverlening.