Hoe bepaal je de kredietwaardigheid van een klant?

Bijgewerkt op 22 mei 2024
5 min  leestijd
10.701
Auteur: Roy Timmerman
Kredietwaardigheid bepalen klanten

Een goede kredietwaardigheid geeft bedrijven vertrouwen om zaken te doen. Wat zijn de mogelijkheden om achter de kredietwaardigheid van klanten te komen en wat zijn de voorwaarden om als startende ondernemer zelf een gedegen reputatie op te bouwen?

Het belang van debiteurenbeheer voor ondernemers

Debiteurenbeheer is een belangrijk aspect van je bedrijfsvoering. Dat begint met een overzichtelijke zakelijke administratie. Het op tijd versturen van facturen en actie ondernemen wanneer klanten zich niet aan de gestelde betalingstermijn houden. 

Als startende ondernemer of zzp'er ga je er normaal gesproken vanuit dat de facturen - die je na het afronden van een opdracht naar klanten of opdrachtgevers hebt gestuurd - binnen de gestelde termijn worden betaald. Toch krijgt bijna zestig procent van de ondernemers te maken met wanbetalers, zo bleek uit onderzoek van Intrum Nederland.

Sterker: volgens het incassobureau is een kwart van de faillissementen in het mkb hieraan te wijten. 

Hoe kun je als ondernemer nu voorkomen dat je te maken krijgt met een wanbetaler en met een financiële strop blijft zitten? Helaas is er nooit een honderd procent garantie te geven, maar er zijn wel degelijk acties die je kunt ondernemen.

In dit artikel gaan we in op de preventieve maatregel om de kredietwaardigheid van een klant te checken.

Hoe check je de kredietwaardigheid van klanten?

Het liefst zou je natuurlijk van iedere klant de actuele financiële status willen bekijken. Kom je daarin veel rode cijfers tegen, dan gaan de alarmbellen rinkelen en zou je waarschijnlijk eerst nog eens goed nadenken voordat je met zo'n bedrijf in zee zou gaan. 

Dat is logischerwijs een utopie, maar je kunt bij nieuwe - en bestaande! - klanten wel degelijk de kredietwaardigheid checken. Het is dan ook verstandig om dit te doen omdat de financiële situatie van een bedrijf nu eenmaal kan veranderen.

Hoe eerder je van een gewijzigde situatie op de hoogte bent, des te sneller je de juiste voorzorgsmaatregelen kunt treffen. Wanneer de betalingen van een vaste klant bijvoorbeeld steeds later binnenstromen kan het betekenen dat hij in kredietproblemen is gekomen. 

  • Controleer de kredietwaardigheid via Google

De check op kredietwaardigheid kun je op verschillende manieren aanpakken. Begin zelf op Google door jouw klant op te zoeken. Naast de bedrijfsnaam kun je meerdere zoektermen invullen, bijvoorbeeld faillissement, schuld, wanbetaler, rechter, vordering of betaling. 

  • Kredietwaardigheid checken in je netwerk

Een andere manier om achter de kredietwaardigheid te komen is om binnen je eigen netwerk en klantenkring te informeren. Vraag na of er al iemand zakendoet met de desbetreffende klant. Uit deze gesprekken kun je al veel informatie over diens kredietwaarde vergaren. Of de potentiële klant betrouwbaar is, of de betalingstermijn gehaald wordt, en zo niet, wat de reden daarachter is.

Realiseer je wel dat dit een informele manier van handelen is. Je hebt geen harde financiële cijfers en je kunt hier dus geen garanties aan ophangen. Vaak geeft het wel een goede indicatie en bij twijfel kan dit een startpunt zijn voor een formeler onderzoek. 

Verzekeringen, kapotte deur

Goed verzekerd

Met Interpolis ZekerVanJeZaak® ben je goed verzekerd voor de risico's die jouw bedrijf kan lopen. Meer weten?

Bereken je premie

  • Kamer van Koophandel

Bij de Kamer van Koophandel kun je tegen betaling informatie opvragen over potentiële zakenpartners, klanten of opdrachtgevers. Bij de KvK vind je onder andere informatie over jaarrekeningen, bv-structuren, de datum van oprichting en het aantal medewerkers. 

Aan de hand van de jaarrekeningen (op te vragen vanaf €3,65 in 2024) kun je de financiële ontwikkeling van het bedrijf volgen en inzicht krijgen in de financiële positie.

  • Hoe groot is bijvoorbeeld het eigen vermogen,
  • wat zijn de schulden,
  • hoe zit het met de activa en
  • hoe ziet de winst- en verliesrekening eruit?

Een jaarrekening is uiteraard een momentopname, maar geeft doorgaans een goede indicatie van de kredietwaardigheid.  

  • Overige informatieleveranciers

Je kunt bij kredietinformatiebureaus uitgebreide informatie over personen en bedrijven in Nederland opvragen. Een aantal bekende bureaus zijn Graydon, Dun & Bradstreet (D&B) en Coface, maar ook incassobureau Intrum Nederland. Deze bedrijven hebben toegang tot alle kanalen (o.a. banken, incassobureaus, KvK) en verzamelen hier alle informatie over jouw potentiële klanten.  

Je kunt bij deze bureaus tegen betaling een rapport over een klant opvragen. De prijs is vaak variabel: dit hangt af van welke gegevens je opvraagt en de frequentie van bestellingen.

In de rapporten vind je meestal een kredietadvies, een betalingswaardering, officiële gegevens, vestigingsgegevens en eerdere financiële calamiteiten. Aan de hand van deze gegevens wordt een kredietrating opgesteld: hoe hoger de score, hoe betrouwbaarder de klant. 

Insolventieregister

Via rechtspraak.nl heb je toegang tot het Centraal Insolventieregister. Hier kun je checken of jouw potentiële klant betrokken is (geweest) bij een faillissement, surséance van betaling of schuldsanering. 

Hoe krijg je zelf een goede kredietreputatie?

Hoe kun je nu zelf zorgen dat je een goede kredietwaardigheid hebt? Andere bedrijven kunnen immers ook jouw gegevens opvragen.

Begin met het opvragen van informatie bij het Bureau Krediet Registratie (BKR). Hier staan al jouw eventuele schulden geregistreerd; van aangevraagde kredieten tot telefooncontracten en de leaseauto.

BKR

Deze informatie van het BKR is overigens niet voor iedereen beschikbaar. Een BKR Toets is alleen toegankelijk voor kredietverstrekkers, autoleasemaatschappijen en schuldhulpverlenende instellingen. Verder ben jij de enige die deze informatie kan opvragen.

Waarom zo min mogelijk schulden bij het BKR? Omdat je niet bekend wil staan als wanbetaler en dit van invloed kan zijn op de hoogte van de aanvraag van kredieten of de hoogte van de af te sluiten hypotheek

Accountant

Zorg voor een overzichtelijke administratie, zodat je zelf niet als wanbetaler te boek komt te staan.  Als je moeite hebt om de boekhouding bij te houden of het gewoon niet leuk vindt, besteed deze klus dan uit aan een accountant of een boekhouder.

Deze experts zijn van alle regels op de hoogte en zorgen ervoor dat je een sluitende belastingaangifte indient bij de fiscus. Ondanks dat het niet verplicht is, zullen ze in de meeste gevallen ook een jaarrekening voor je opstellen. Die andere bedrijven dan weer kunnen opvragen bij de KvK (zie hierboven). 

Calculator verzekeringen berekenen

Zelf je verzekeringen regelen

Bij Rabo ZelfZeker regel je als ondernemer eenvoudig zelf je verzekeringen. 

Bekijk de opties

Lees ook

Meer over juridisch

Meer over juridisch
Ondernemingsplan

Gratis ondernemingsplan voorbeelden!

Kun je wel wat hulp gebruiken bij het maken van je ondernemingsplan? Download gratis de voorbeeld ondernemingsplannen, ieder gericht op een bepaalde branche. Zo ga jij sterker van start!

Sluiten