In dit artikel bespreken we deze onderwerpen over ondernemerschap:
- Wat is ondernemerschap?
- Hoe word je ondernemer?
- De voordelen van ondernemen
- Kenmerken van succesvol ondernemerschap
Wat is ondernemerschap?
Je wil graag voor jezelf beginnen. Een eigen bedrijf starten. Maar wat houdt het ondernemerschap eigenlijk in? Wat is een ondernemer? De definitie van een ondernemer is volgens Wikipedia een persoon die economische activiteiten ontplooit met een winstoogmerk. Met de kanttekening dat je daarbij gebruik maakt van je eigen – of geleend – vermogen.
Kortom: je bent ondernemer als je een eigen bedrijf hebt. En met je onderneming verdien je geld door producten of diensten te verkopen. Dus ondernemerschap is waarde creëren met je eigen bedrijf.
Eisen Belastingdienst voor ondernemerschap
In feite mag je jezelf ondernemer noemen als je jouw bedrijf hebt ingeschreven bij de Kamer van Koophandel (KvK). Of de Belastingdienst je ook ziet als een ondernemer, dat is een ander verhaal. Om volwaardig gezien te worden als ondernemer, moet je namelijk wel aan verschillende eisen voldoen.
Zo moet je bijvoorbeeld voldoende winst maken met je onderneming, zelfstandig je werk uitvoeren en voldoen aan het urencriterium. Dat houdt in dat je per kalenderjaar minstens 1.225 uur in je bedrijf steekt, dat komt neer op ongeveer 24 uur per week.
Maar dan ben je er nog niet. De Belastingdienst kijkt ook nog naar de volgende zaken:
- Loop je ondernemersrisico?
- Heb je voldoende kapitaal om een onderneming te starten?
- Heb je verschillende opdrachtgevers?
- Promoot je jouw bedrijf?
- Ben je aansprakelijk voor de schulden van je bedrijf?
Kun je op bovenstaande vragen zonder twijfel ‘ja’ antwoorden? Dan hoef je je weinig zorgen te maken. De Belastingdienst ziet je ongetwijfeld als een ondernemer. En dat is goed nieuws, want dat mag je gebruik maken van aantrekkelijke aftrekposten waardoor je uiteindelijk minder belasting betaalt.
Hoe word je ondernemer?
Je hebt geen speciale opleiding of diploma nodig om ondernemer te worden. We beschreven al dat om ondernemer te zijn, je een inschrijving bij de Kamer van Koophandel nodig hebt en voldoende winst moet maken zodat de Belastingdienst je ook als ondernemer ziet. Dat zijn de twee basisvereisten, maar daarnaast komt er nog veel meer kijken bij echt ondernemerschap.
Je moet bijvoorbeeld alles zelf regelen: je administratie, urenregistratie, belastingaangifte voor de btw en inkomstenbelasting én opdrachten of klanten vinden. Zonder opdrachtgevers heb je immers geen inkomsten en kost je bedrijf geld. Dan kun je het beter een hobby noemen.
Wat je wel nodig hebt om ondernemer te worden? Een gezonde dosis doorzettings- en relativeringsvermogen, creativiteit om keer op keer nieuwe kansen te ontdekken, discipline en een netwerk. Zet je plannen op papier en schrijf een ondernemersplan. Dat hoeft niet ingewikkeld te zijn, in dit artikel lees je er meer over.
Stappenplan ondernemerschap
Met ons stappenplan weet je zeker dat je niets vergeet in je voorbereiding voor succesvol ondernemerschap.
- Oriënteren: je onderzoekt je idee, je doelgroep en je succeskansen.
- Plan maken: je zet je ideeën op papier in een ondernemingsplan. Ook maak je een financieel plan.
- Regelen: je zet je administratie op en regelt de juiste inschrijvingen, een zakelijke rekening, verzekeringen en betaalmethoden of facturatie.
- De markt op: je introduceert je product op de juiste manier in de markt
- Toetsen en bijsturen: je checkt je plan om bij te sturen, om nog meer winst te maken of om te groeien.
De voordelen van ondernemen
Het werken in loondienst heeft voordelen. Je ontvangt elke maand een vast salaris, inclusief vakantiegeld. En wanneer je ziek bent of vakantiedagen opneemt, ontvang je nog steeds je loon. Dus waarom willen veel mensen dan toch voor zichzelf beginnen? Dit zijn de voordelen van ondernemen.
- Je bent als ondernemer eigen baas. Je bepaalt dus zelf hoeveel uren je werkt en welke opdrachten je aanneemt.
- Je bepaalt je eigen werktijden. Ben je geen ochtendmens? Dan kun je zonder schuldgevoel later opstaan en bijvoorbeeld ’s avonds het werk oppakken als dat beter bij je past.
- Je kunt thuis werken, een flexplek huren of met je laptop in een strandtent werken. Als ondernemer bepaal je zelf waar en hoe je werkt.
- Er zit geen limiet aan je inkomsten, je bepaalt zelf hoeveel je verdient.
- Het ondernemerschap is uitdagend en afwisselend, juist omdat je alles zelf moet regelen. En dat geeft ook nog eens meer voldoening.
Kenmerken van succesvol ondernemerschap
De ambitie om ondernemer te worden is een mooi doel. Maar hoe word je bedrijf succesvol? Wat zijn de geheimen van succesvolle ondernemers? Als je ondernemerschap wil stimuleren, is het zeker handig om bepaalde karaktereigenschappen beter te ontwikkelen. Denk bijvoorbeeld aan de volgende tips:
- Houd je ogen open voor nieuwe kansen en ontwikkelingen.
- Onderzoek de markt en je eigen talenten. Kun je een gat in de markt vinden én je talenten gebruiken om dat gat te vullen? Dan heb je een goede match te pakken!
- Investeer in je netwerk en in je vaardigheden om te netwerken.
- Leer van je fouten en probeer het de volgende keer op een andere manier te doen.
- Beheer je tijd, bedenk goed waar je jouw kostbare tijd in wilt investeren. Je hoeft als ondernemer niet alles zelf te doen, je kunt bepaalde zaken zoals je boekhouding ook uitbesteden.
- Durf af en toe risico’s te nemen en nieuwe projecten te proberen. Het kan zo maar uitgroeien tot een succes.
Meest gestelde vragen over ondernemerschap:
- Wat is ondernemerschap?
Met ondernemerschap bedoelen we een persoon - een ondernemer – die met een eigen bedrijf winst maakt door diensten of producten te verkopen aan klanten of opdrachtgevers. - Wanneer ben je ondernemer voor de Belastingdienst?
Je bent ondernemer voor de Belastingdienst als je voldoende winst maakt met je bedrijf, zelfstandig je werk uitvoert en voldoet aan het urencriterium van 1.225 uur per kalenderjaar. Maar de Belastingdienst vindt het bijvoorbeeld ook belangrijk hoeveel verschillende opdrachtgevers je hebt, of je ondernemersrisico loopt en voldoende kapitaal hebt om je onderneming te starten. - Wat is ondernemend gedrag?
Ondernemend gedrag is gedrag waarbij je als ondernemer vooral zelf initiatief neemt om zaken op te pakken. Je zorgt ervoor dat je administratie op orde is, verzorgt je website en marketing, verstuurt op tijd je facturen en je zorgt voor voldoende inkomsten. Je bent als ondernemer volledig verantwoordelijk voor je eigen bedrijf.