WBSO subsidie voor productontwikkeling

Bijgewerkt op 04 januari 2022
4 min  leestijd
19
Image
WBSO subsidie

Wil je een innoverend product op de markt brengen, maar weet je niet hoe je de financiering kunt regelen? Zorg dat je als startende ondernemer in aanmerking komt voor de WBSO subsidie. Lees welke zaken je precies moet regelen.

WBSO subsidie

Heb je financiële reserves om je product te onderzoeken? Mooi, dan kun je sneller aan de slag met het ontwikkelen en testen. Heb je externe financiering nodig om je plannen te kunnen uitvoeren? Dan heb je (start)kapitaal nodig.

Je kunt een lening bij een bank afsluiten, maar je kunt ook een aanvraag doen voor een WBSO subsidie bij de Rijksoverheid voor Ondernemend Nederland (RVO).

WBSO betekenis

WBSO staat voor de Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk. Deze fiscale regeling ondersteunt innovatieve ondernemers met speur- en ontwikkelingswerk (S&O). Heb jij daar als ondernemer iets aan? Jazeker!

Ben je bijvoorbeeld van plan om een nieuw onderzoeksproject te starten, maar loop je een financieel risico bij het uitvoeren van je innovatieve project? Dan kun je, door gebruik te maken van de WBSO subsidie, de kosten drukken. 

WBSO voorbeelden producten

Je komt niet zomaar voor deze subsidie in aanmerking. Het gaat echt om innoverende technologische producten of diensten. Denk bijvoorbeeld aan:

 • 3D metaalprinter
 • Energieopwekkende dansvloer
 • Kinderwagen van 100 procent gebruikte kunststof
 • Visnet van zeewier
 • Verpakking van biomassa

 

Productontwikkeling

Heb je als startende ondernemer nog geen geschikt product ontwikkeld zodat je in aanmerking kunt komen voor een subsidieregeling zoals de WBSO subsidie? Dan is er werk aan de winkel: ga aan de slag met productontwikkeling. Maak je plannen concreet en bouw je eerste prototype.

Begin met een marktonderzoek om het overzichtelijk te houden. Verzamel gegevens zodat je de wensen van de klant zo concreet mogelijk in beeld krijgt.

Breng de concurrentie in kaart of houd enquêtes onder je doelgroep. Zet je plannen en doelstellingen op papier. Wat wil je precies bereiken? Wat is je planning? Dit kun je ook verwerken in je ondernemingsplan

Image

Hulp nodig bij je ondernemingsplan?

Deze gratis voorbeelden van de Rabobank helpen jou met het maken van een goede start.

Download gratis voorbeeld

Hoe werkt de WBSO?

Wanneer je gebruik mag maken van de WBSO subsidie, dan kun je maar liefst 40% van de gemaakte loon- en materiaalkosten aftrekken van de inkomstenbelasting. Je hoeft dus minder loonheffing of inkomstenbelasting te betalen. Denk bijvoorbeeld aan kosten voor het gebruik van machines of het maken van prototypes.

Elk jaar wordt er opnieuw een berekening gemaakt voor de hoogte van de aftrek. Ben jij een startende ondernemer? Dan kun je zelfs in aanmerking komen voor extra financiële voordelen door gebruik te maken van de WBSO subsidie.

Voorwaarden WBSO

Om in aanmerking te komen voor een WBSO subsidie, moet je wel aan bepaalde voorwaarden voldoen:

 • Je moet de aanvraag doen voor je met het project begint.
 • Je moet een accurate administratie bijhouden van het speur- en ontwikkelingswerk.
 • Je moet per kalenderjaar ten minste 500 uur aan deze activiteit besteden.
 • Je moet aan het urencriterium voldoen.

WBSO aanvragen

Ben je benieuwd of je als startende ondernemer in aanmerking komt voor de WBSO subsidie? Je kunt een aanvraag indienen bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Kom je er toch nog niet helemaal uit? Dan kun je gebruik maken van de zogenaamde Regelhulp van de RVO.

Image
zakelijke rekening afbeelding

Zakelijke rekening: 5 voordelen!

Zakelijke rekening nodig of twijfel je nog?

Bekijk de 5 voordelen

Meest gestelde vragen over WBSO subsidie

 • Wat betekent WBSO?
  WBSO staat voor de Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk. Deze fiscale regeling ondersteunt innovatieve ondernemers met speur- en ontwikkelingswerk (S&O).
 • Hoe vraag je WBSO subsidie aan?
  Je kunt een aanvraag indienen bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Kom je er toch nog niet helemaal uit? Dan kun je gebruik maken van de zogenaamde Regelhulp van de RVO.
 • Hoe kom je in aanmerking voor een WBSO subsidie?
  Je komt niet zomaar in aanmerking voor een WBSO subsidie. Het gaat om innoverende technologische producten of diensten. Denk bijvoorbeeld aan een 3-D metaalprinter, een energieopwekkende dansvloer, verpakkingen gemaakt van biomassa of een visnet van zeewier. Daarnaast moet je aan bepaalde voorwaarden voldoen om in aanmerking te komen voor een WBSO subsidie.
 • Welke voorwaarden zijn er?
  Om in aanmerking te komen voor een WBSO subsidie, moet je wel aan bepaalde voorwaarden voldoen. Je moet een accurate administratie bijhouden van het speur- en ontwikkelingswerk en je moet per kalenderjaar ten minste 500 uur aan deze activiteit besteden. Verder moet je de aanvraag doen voordat je met het project begint.

 

 

 

Meer over bedrijf starten

Meer over bedrijf starten