Foodtruck beginnen: dit zijn de regels

Bijgewerkt op 22 oktober 2020
7 min  leestijd
143003
Image
Foodtruck beginnen regels

Foodtrucks zijn razend populair, je ziet ze steeds vaker op straat en op festivals. Zelf met een restaurant of bar op wielen op stap? Lees hier met welke regels je als foodtruck-eigenaar te maken krijgt.

De foodtruck, wat is het?

Je komt ze steeds vaker tegen in het straatbeeld: de foodtruck. Het fenomeen is over komen waaien uit de Verenigde Staten. Kleine, mobiele keukens met een beperkt assortiment aan streetfood:

 • Wraps met biefstuk
 • Hamburgers
 • Een portie saté
 • Sandwiches

Het zijn vaak hobbykoks die voor zichzelf beginnen of chefkoks die meer vrijheid willen hebben. Het grote voordeel: een foodtruck beginnen is een stuk laagdrempeliger dan het opzetten van een compleet nieuw horecabedrijf.

Foodtruckfestival Rrrollend

Inmiddels rijden er al heel wat foodtrucks rond in Nederland. Je ziet deze mobiele keukens steeds vaker op festivals, evenementen, schoolcampussen of bij het rondreizende foodtruckfestival Rrrollend.

Muziek luisteren in het zonnetje, onder het genot van een drankje en veel soorten streetfood. Soms is er niet veel voor nodig om een heerlijke middag te hebben.

Vind het gat in de markt voor je foodtruck

Omdat het runnen van een foodtruck meer behelst dan alleen het kopen van de truck, zetten we hieronder de belangrijkste aandachtspunten uiteen.

Een succesvolle foodtruck begint met een sterk product waarmee je het gat in de markt vindt. Iets unieks bedenken is lastig in de wereld van streetfood, maar je kunt wel een zo goed mogelijk product maken waarmee je je onderscheidt van de concurrentie.

Image
Voorbeeld ondernemingsplan horeca

Voorbeeldplan nodig?

Met dit gratis ondernemingsplan voorbeeld voor horecaondernemers helpen wij jou graag op weg.

Download gratis voorbeeld

Voorbeelden:

 • Saté volgens grootmoeders recept
 • De verkoop van (zelfgedraaide) Duitse curryworsten
 • Knapperige groenten uit de wok
 • Zelfgemaakte sauzen, chutneys of tapenades
 • Eigen friet
 • Panini’s

Lees ook het artikel "De start van Marloes van Oorschot en Larissa Stevenaar | Pittige Dames Foodtruck" over de start van hun foodtruck.

Ga voor kwaliteit

Als je het ultieme streetfood gevonden hebt, blijf dan vooral op de kwaliteit letten. Een hobbykok kan doorgaans thuis goed koken, maar besef dat een foodtruck een professionele keuken is.

Bewaak de kwaliteit. Het eerste sateetje dat je verkoopt zal prima zijn, maar drie uur later moet dat ook gelden voor nummer 200.

Met een lange rij wachtenden ligt het gevaar op de loer dat je het eten gaat afraffelen. Dat werkt uiteindelijk tegen je. De rij is dan wel snel weg en de wachttijd wordt korter, maar de klanten komen niet meer terug als de kwaliteit tegenvalt.

Foodtruck beginnen? Schrijf een ondernemingsplan

Het beschrijven van het product maakt deel uit van het bedrijfsplan. In dit document maak je jouw plannen concreet en breng je de kansen en obstakels in kaart.

Een ondernemingsplan voor de horeca heeft extra aandachtspunten ten opzichte van een 'regulier' businessplan. Naast gebruikelijke zaken zoals de doelstelling, de toegevoegde waarde en de reden waarom jij juist nú een bedrijf start, moet je een uitgebreid marketingplan en financieel plan opstellen.

Gratis voorbeeld ondernemingsplan horeca

Vind jij het moeilijk om zelf een bedrijfsplan te schrijven? Met dit gratis ondernemingsplan voorbeeld voor horecaondernemers helpen wij jou graag op weg.

Maak een financieel plan

Heb jij startkapitaal van externe financiers nodig om van jouw foodtruck-droom werkelijkheid te maken? Weet dat je zonder een (goed onderbouwd) businessplan in principe niet in aanmerking komt voor een gesprek bij de bank.

Voordat een instantie geld in jouw onderneming zal steken, wil de bank namelijk weten om wat voor horecabedrijf het gaat, wat de financiële vooruitzichten zijn, wat jouw strategie is en wat daardoor de kans van slagen is van jouw onderneming.

Kosten van je foodtruck

Laat zien hoe je deze aankopen wilt financieren. Denk bijvoorbeeld hieraan:

 • Een foodtruck
 • Brandstof
 • Inventaris
 • Kookartikelen
 • De kosten van een parkeerplaats/garage
 • Verzekeringen
 • Inkoop eten
 • Elektriciteit
 • Vergunningen
 • Onderhoud

Calculeer een financiële reserve in. De omzet kan tegenvallen en als de oven kapotgaat moet je een nieuwe kunnen kopen. Beschrijf bij het gebruik van vreemd vermogen (een lening bijvoorbeeld) duidelijk wat je investeerders te bieden hebt. Hoe en wanneer ga jij geldschieters terugbetalen?

Schrijf een marketingplan voor je foodtruck

Naast het financiële plan mag ook een marketingplan niet ontbreken. Onderdeel hiervan is de marketingmix die bestaat uit de vier P’s: Prijs, Product, Plaats en Promotie. 

Maar daar komt in de horecabranche ook nog Personeel en Presentatie bij. Een van de belangrijkste aspecten hieruit is het in kaart brengen van de concurrentie. 

Maak een concurrentieanalyse om inzicht te krijgen in de huidige markt. Omschrijf iedere concurrent kort en geef aan wat jij anders gaat doen. Hierbij kun je denken aan:

 • Het werken met unieke producten
 • Het bieden van een scherpere prijs of betere service
 • Werken op een aantrekkelijke locatie.
   

 

Image
Foodtruck aan het strand

Koop een foodtruck

Je hebt de financiering voor elkaar. Dan is het tijd voor de aanschaf van de foodtruck. Dat is nog niet zo eenvoudig.

Je kunt kiezen voor het overnemen van een bestaande truck. Dat heeft als voordeel dat de wagen al helemaal klaar is voor gebruik. Een nadeel kan zijn dat deze inrichting precies bij jouw product moet passen. Als je ijs wilt gaan verkopen, heb je niets aan frituurbakken of een handige grote bakplaat.

Goedkoop busje ombouwen

Als je liever vanaf nul begint, koop dan bij voorkeur een goedkoop busje of vrachtwagen en richt deze volledig naar eigen smaak in.

De aanschaf is dan meestal goedkoper, maar er komen wel de nodige kosten bij. Denk aan de verbouwing en keukenapparatuur. Daarnaast duurt het langer voordat je met jouw foodtruck de straat op kunt. 

Houd je aan de regels

Voordat je vanuit de ingerichte foodtruck de eerste monden kunt gaan vullen, moeten alle vergunningen en papieren in orde zijn.

Allereerst dien je je als ondernemer in te schrijven bij de Kamer van Koophandel. Daarnaast valt een foodtruck onder de horeca en in deze branche gelden veel regels.

Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit kijkt bijvoorbeeld altijd over je schouder mee. Horecaondernemers moeten zich houden aan de hygiënecode van de Nederlandse horeca. 

Sociale Hygiëne

Voor bepaalde producten, waaronder rauwe vis (sushi), döner of ijs gelden nog strengere regels. Als je alcohol wilt verkopen, ben je verplicht om de cursus Sociale Hygiëne te volgen. 

Verzekeringen en vergunningen

Dan zijn er nog allerlei andere zaken die je op orde moet hebben, zoals de verzekering voor de truck. Ook moet je aan de regels voor brandveiligheid voldoen.

Zorg dus dat je een blusdeken en brandblusser hebt. Bij iedere standplaats krijg je te maken met andere regels: iedere gemeente mag dit zelf bepalen. Check dus altijd vooraf welke vergunningen je nodig hebt.

Rabo SmartPin voor horecaondernemers

En heb je hier al aan gedacht? Hoe ga je ervoor zorgen dat klanten snel en eenvoudig kunnen betalen? Met de Rabo SmartPin app en een mobiele kaartlezer verander je jouw telefoon of tablet in een betaalautomaat.

Zo kunnen jouw klanten met veilig pinnen en is de betaling snel afgehandeld. Handig als je als cateraar of foodtruckeigenaar vaak op locatie aan het werk bent.

Contactloos betalen

Zoals Mirjam en haar man Wim, die wekelijks met hun groente- en fruitkraam op de markt te vinden zijn. Zij maken steeds vaker mee dat klanten met pin willen betalen. En ook al geeft zij vanwege de snelheid nog altijd de voorkeur aan contant geld, ze ziet ook de voordelen in van contactloos betalen.

"Als mensen maar € 5 cash hebben en ze kunnen pinnen, dan gaat er vaak nog wat extra fruit mee en verdien je toch weer een euro meer. Het bindt onze klanten aan de kraam, ze hoeven niet naar de pinautomaat te lopen om geld te halen. Het is toch een extra service die je klanten biedt en dat wordt gewaardeerd."

Foodtrucks op tv

Ter inspiratie is het leuk om een keer naar Chef te kijken. In deze film is een chefkok zijn passie voor het vak volledig kwijtgeraakt. Hij koopt een foodtruck en doet allerlei steden in Amerika aan. 

Een heerlijke en vrolijkstemmende film, maar bedenk dat de werkelijkheid een tikje minder romantisch is. Het runnen van een foodtruck blijft uiteindelijk toch vooral een kwestie van hard werken.

Image
zakelijke rekening afbeelding

Zakelijke rekening nodig?

Open je rekening voor jouw horecabedrijf online of in de app in 5 minuten

1e halfjaar € 0,00

Meer over bedrijfsplan

Meer over bedrijfsplan