De start van J.K. Rowling was er één die zelf maar moeilijk met een pen te beschrijven valt. Toch proberen we dat in enkele korte hoofdstukken te doen die dit artikel telt. Snel naar een hoofdstuk? Klik dan op een van onderstaande links:
- 1. De jeugd en achtergrond van J.K. Rowling
- 2. De start van J.K. Rowling als schrijfster
- 3. De verschijning van Harry Potter
- 4. Het unieke van de Harry Potter-boeken
- 5. Pottermore
- 6. Hoe gaat het nu met J.K. Rowling?
1. De jeugd en achtergrond van J.K. Rowling
Vroege jeugd
Het brein achter Harry Potter werd op 31 juli 1965 geboren in het Britse Gloucestershire als Joanne 'Jo' Rowling. Op haar vierde verhuisde haar familie naar het nabijgelegen Winterbourne en later naar het landelijke Tutshill (Wales).
Al op jonge leeftijd werd duidelijk dat de kleine Jo over een enorme dosis verbeeldingskracht beschikte. Het was een van de hobby's van haar en haar oudere zus om mooie vertellen te bedenken en die aan elkaar te vertellen. Op school vond Rowling het lastig om vrienden te maken, hoewel ze zich wel populair maakte bij haar klasgenoten door tijdens de lunch regelmatig fantastische verhalen te vertellen.
Studententijd
Na de middelbare school besloot Rowling om Franse taal te gaan studeren aan de Universiteit van Exeter. Deze bacheloropleiding zou ze later aanvullen met een Master in Klassieke wetenschappen. Na afronding van haar studie, verhuisde ze met haar toenmalige vriend naar Manchester.
2. De start van J.K. Rowling als schrijfster
Tijdens een sterk vertraagde treinreis in 1990 bedacht Rowling het verhaal over Harry Potter. Over dit betekenisvolle moment zei ze later in een interview: "Ik weet eigenlijk niet meer goed waar het idee vandaan kwam. Het begon met Harry, en voor ik het wist had ik al die andere personages en situaties in mijn hoofd zitten."
Eenmaal thuisgekomen zette Rowling haar gedachten meteen op papier. De daarop volgende vijf jaren besteedde ze aan het verder uitwerken van haar verhaal.
Overlijden moeder
Een gebeurtenis die het leven van Rowling sterk heeft beïnvloed, is de dood van haar moeder. In 1990 overleed ze aan de gevolgen van multiple sclerose. De schrijfster probeerde haar verdriet te verwerken met het schrijven van het eerste Harry Potter-boek. Ook in de verhaallijnen van Harry Potter zien we dit thema regelmatig terugkomen.
"Wat was het ergste wat mij kon gebeuren? Dat iedereen mijn manuscripten zou blijven afwijzen? Big deal." (J.K. Rowling)
Het hoofdstuk met de spiegel waarin Harry zijn overleden ouders terugziet, is hiervan een goed voorbeeld. Rowling heeft haar moeder nooit kunnen vertellen dat ze een boek aan het schrijven was, wat de auteur nog altijd betreurt.
Echtscheiding
Een andere belangrijke fase in het leven van Rowling, is de scheiding van haar eerste echtgenoot in 1993. Eerder dat jaar kreeg ze met deze Portugees een dochter. De jongen vrouw gaf op dat moment les op een school in Portugal, maar besloot om met haar baby terug naar Engeland te verhuizen. Daar ging ze als bijstandsmoeder een financieel zware periode tegemoet.
Nadat ze een tijdje bij haar zus gewoond had, betrok Rowling een kleine flat in het Schotse Edinburgh. Hoewel ze net gescheiden en werkloos was en in haar eentje voor haar kind moest zorgen, beschreef de auteur de situatie toch als "een bevrijding".
Het gaf haar het noodzakelijke duwtje in de rug om écht werk te maken van haar boek. Dat boek schreef ze grotendeels op een draagbare typemachine in diverse Edinburghse café's. Uiteindelijk rondde ze het af in 1995, waarmee we dit moment kunnen beschouwen als de officieuze start van J.K. Rowling.
3. De verschijning van Harry Potter
Niet lang daarna rondde Rowling de aanvullende opleiding af die ze nodig had om les te mogen geven in Schotland. Tegelijkertijd ging ze op zoek naar een agent om haar schrijfwerk te vertegenwoordigen. Deze vond ze in het bureau Christopher Little Literary Agency.
Maar alle inzet van haar agent ten spijt: Het vinden van een uitgeverij om haar werk te publiceren verliep minder voorspoedig dan gehoopt. Het manuscript viel bij twaalf uitgeverijen op de deurmat, maar geen allen zag brood in het verhaal over de tovenaarsleerling. Pas ruim een jaar later kreeg ze dan toch groen licht van Bloomsbury, een kleinschalige uitgeverij in Londen.
Schamel voorschot
De verantwoordelijke redacteur betaalde Rowling een voorschot van nog geen tweeduizend euro en gaf de wijze raad om toch maar snel een andere baan te zoeken. Hij geeft haar weinig kans om ooit daadwerkelijk van haar inkomsten als kinderboekenschrijfster te kunnen leven.
Harry Potter and the Philosopher's Stone
De start van J.K. Rowling en Harry Potter liep echter allemaal heel anders. Harry Potter and the Philosopher's Stone vloog vanaf dag een de boekwinkel uit en lezers (en hun ouders) keken al snel reikhalzend uit naar het tweede deel. Ook Rowling's agent zag direct kansen om het boek in het buitenland te publiceren.
Op 29 juni 1997 werd Harry Potter and the Philosopher's Stone voor het eerst gepubliceerd. De Amerikaanse uitgeverij Scholastic Inc. kocht de rechten van Harry Potter in 1998 voor een luttele 105.000 dollar op een veiling. Naar eigen zeggen "bestierf" Rowling het bijna toen ze het goede nieuws hoorde.
4. Het unieke van de Harry Potter-boeken
Inmiddels worden de Harry Potter-boeken in meer dan honderd landen uitgegeven en zijn ze naar meer dan dertig talen vertaald. Maar wat maakt de boeken zo bijzonder, dus waar onderscheidt het merk Harry Potter zich van de concurrentie?
Ten eerste is het een boekenreeks die zowel kinderen als volwassenen aanspreekt. Bovendien kunnen lezers de avonturen van de tovenaarsleerling tegenwoordig op veel meer manieren beleven, want Rowling heeft haar merk op vernuftige wijze uitgebreid.
Méér Harry Potter
In samenwerking met filmmaatschappij Warner Bros zijn er inmiddels acht Harry Potter-films gemaakt en verschenen er al evenveel officiële games op de markt. Daarnaast kunnen trouwe fans zich een echte tovenaar of heks wanen door een foto te maken bij het inmiddels wereldberoemde 9 ¾ spoor op King’s Cross Station in Londen, een authentieke toverstok of sjaal van Gryffindor- of Ravenclaw te kopen, óf een ritje te maken in de Hogwarts Express.
Pretpark
Sinds de zomer van 2010 is er bovendien een heel pretpark gewijd aan de wereld van Harry Potter. Je moet er wel een vliegreis naar de Amerikaanse staat Florida voor over hebben, want The Wizarding World of Harry Potter maakt deel uit van het grote Universal Parks and Resorts' Islands of Adventure-pretpark. Bezoekers kunnen in dit park onder meer rondstruinen in Hogwarts en het tovenaarsdorpje Hogsmeade. Ook het maken van een achtbaanrit behoort tot de mogelijkheden, in het herkenbare The Flight of the Hippogriff.
5. Pottermore
Het nieuwste project van Rowling heet Pottermore. Dit is een interactieve website waar fans online deel kunnen uitmaken van de wereld van Harry Potter. Bezoekers krijgen onder andere een 'echte' toverstok toegewezen en worden tijdens een Sorteerceremonie in een van de vier Hogwarts-huizen geplaatst.
Daarnaast deelt Rowling op deze kosteloze site informatie die zij naar eigen zeggen niet kwijt kon in de boeken. Pottermore is sinds 14 april 2012 toegankelijk voor publiek. Slechts twee dagen later, op 16 april, doorbrak de site de barrière van één miljoen geregistreerde bezoekers.
6. Hoe gaat het nu met J.K. Rowling?
Met de inkomsten van Harry Potter zou Rowling rustig van een welverdiend pensioen kunnen genieten, maar de schrijfster houdt niet van stilzitten. Fans van de Harry Potter-series smeken de auteur nog altijd om een zogenaamde prequel (over de ouders van Harry) of sequel (over de toekomstige kinderen van de hoofdpersonen), maar Harry's verhaal is wat haar betreft afgerond.
Ander werk
Hoewel Rowling kort na de publicatie van het laatste Harry Potter-boek in 2007 nog aangaf te twijfelen of ze ooit weer een nieuwe serie wilde schrijven, is ze inmiddels op die gedachte teruggekomen. In 2012 verscheen The Casual Vacancy; een literaire roman voor volwassenen over een Brits dorpje dat "niet zo idyllisch is als het op het eerste gezicht lijkt."
Ook in 2020 verscheen er een nieuw literair hoogstandje van Rowling; de thriller Troubled Blood. En dat Rowling ook de liefhebbers van haar boeken voor volwassenen zelden teleurstelt, bleek in de zomer van 2022. Toen werden die namelijk getrakteerd op het vervolg op Troubled Blood: de detectiveroman The Ink Black Heart.
Video
Interview met Rowling naar aanleiding van de publicatie van Harry Potter and the Deathly Hallows (let op! Deze video bevat spoilers uit de voorgaande boeken):
Veelgestelde vragen over de start van J.K. Rowling:
- Wie is de schrijver van Harry Potter?
De bedenkster en schrijfster van Harry Potter is J.K. Rowling. Ze werd op 31 juli 1965 geboren in het Britse Gloucestershire als Joanne 'Jo' Rowling. Op haar vierde verhuisde haar familie naar het nabijgelegen Winterbourne en later naar het landelijke Tutshill (Wales). - Hoe begon de start van J.K. Rowling en Harry Potter?
Op 29 juni 1997 werd Harry Potter and the Philosopher's Stone voor het eerst gepubliceerd. De boeken vlogen vanaf dag één de boekwinkel uit en lezers (en hun ouders) keken al snel reikhalzend uit naar het tweede deel. Ook de agent van schrijfster J.K. Rowling zag direct kansen om het boek in het buitenland te publiceren. De Amerikaanse uitgeverij Scholastic Inc. kocht de rechten van Harry Potter in 1998 voor een luttele 105.000 dollar op een veiling. - Welke boeken heeft J.K. Rowling geschreven?
In 2012 verscheen The Casual Vacancy van J.K. Rowling; een detectiveroman voor volwassenen over een Brits dorpje dat "niet zo idyllisch is als het op het eerste gezicht lijkt." In 2020 verscheen het meest recente literaire werk van Rowling; de thriller Troubled Blood. Maar liefhebber kijken nu al reikhalzend uit naar The Ink Black Heart, dat voor 2023 op de planning staat. - Hoe bedacht J.K. Rowling Harry Potter?
Tijdens een sterk vertraagde treinreis in 1990 bedacht Rowling het verhaal over Harry Potter. Eenmaal thuisgekomen zette Rowling haar gedachten meteen op papier. De daarop volgende vijf jaren besteedde ze aan het verder uitwerken van haar verhaal.