Van droom naar bedrijf: wat houdt je tegen?

Bijgewerkt op 02 januari 2018
4 min  leestijd
6.634
Auteur: Marieke Leijnen
Kickstart jezelf in 2018

IkGaStarten daagt je uit: waarom stel je jouw start uit? Je kunt toch gewoon beginnen met een kleine eerste stap? De economie groeit en alle seinen staan op groen om je droom in 2018 te realiseren.

Goed idee en toch blijft het bij dromen... 

Iedereen heeft ze wel eens: goede ideeën voor een eigen bedrijf. We fantaseren oneindig over de uitwerking van zo'n plan, maar er daadwerkelijk mee aan de slag is andere koek. Schrijver Marcel van Driel beschrijft in zijn boek 'Waanzinnige plannen! En hoe ze te realiseren' de vijf meest genoemde redenen waarom het vaak bij dromen blijft:

  1. Je denkt dat je het niet kunt.
  2. Je denkt dat je er geen tijd voor heeft.
  3. Je denkt dat het (te) veel geld gaat kosten.
  4. Je bent bang voor de reacties van anderen.
  5. Je bent bang dat je zult slagen en je veilige wereld zult moeten veranderen.

Start nu!

Het hoeft helemaal niet zo ingewikkeld en duur te zijn om een bedrijf te starten. Laat je niet leiden door angst en durf ondernemer te worden. Dit zijn een paar redenen om juist nu te starten:

  1. De economie gaat goed. Bijna 80% van de Nederlandse ondernemers zijn positief over de groeiverwachtingen van hun bedrijf. Dat is 20% hoger dan het Europees gemiddelde. (Bron: MKB Nederland / 2017)
  2. Een goed idee heb je nooit alleen, alleen door NU te starten profiteer je van een voorsprong. Wacht je te lang met jouw plan? Dan is je lot: zien hoe iemand anders met jouw plan of idee wél de markt verovert. Maak een begin, deel je plan en wees niet bang om te falen.
  3. Zekerheid heb je ook niet in loondienst. Natuurlijk, ondernemen betekent ook dat je kiest voor minder inkomenszekerheid. Tegelijkertijd kun je als ondernemer zelf keuzes maken om meer of minder financiële zekerheid in te bouwen. Denk aan zaken als een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) of door pensioenopbouw.
  4. Fiscaal voordeel. Je profiteert meestal van zaken als de startersaftrek, zelfstandigenaftrek en mkb-winstvrijstelling.  
  5. Ondernemen is leuker. Uit onderzoek blijkt regelmatig dat ondernemers gelukkiger zijn met hun werk dan mensen in loondienst. 
  6. Flexibiliteit. Gemiddeld wint een ondernemer een uur reistijd per dag. Ook kun je meestal gemakkelijker thuiswerken en je tijd zelf indelen. Van die flexibiliteit profiteer je optimaal als je planmatig en met focus aan de slag gaat. Een goede testcase: hoe SMART ga jij van start?    

Lees meer over deze en andere voordelen: 8 redenen om nu te starten met ondernemen.

Ondernemingsplan maken: zo wordt je droom concreet 

Stel je start dus niet uit. Een goed begin is het maken van een serieus ondernemingsplan. Hierin stippel je een route uit naar een succesvol bedrijf. Wat ga je doen en hoe wil dit aanpakken? Natuurlijk vragen banken en investeerders om zo'n goed onderbouwd plan, maar het helpt jou vooral ook om je strategie te bepalen. Hier heb je de komende jaren nog vaak iets aan. 

Een ondernemingsplan is uitgebreid. Je kunt ook eerst beginnen met een business model canvas. Dit is een bedrijfsplan in een A4. Je krijgt zo snel inzicht in de kansen en risico's van je plan. 

Parttime ondernemen: starten vanuit loondienst

Vind je het toch spannend om er meteen helemaal ervoor te gaan? Dan kun je ervoor kiezen om een bedrijf te starten náást je baan in loondienst. Als je eenmaal hebt besloten om deeltijd-ondernemer, zijn deze 7 stappen een goede start. 

  1. Bespreek het idee eerst met je werkgever. Pols hoe je leidinggevende denkt over je plannen en maak concrete afspraken over de verdeling van tijd tussen je baan en het nieuwe bedrijf. Soms staat in je contract een concurrentiebeding, waardoor je niet zomaar aan de slag kunt gaan.
  2. Schrijf een goed ondernemingsplan, ook al heb je dankzij je loon (voorlopig) voldoende financiering voor je bedrijf. Met een bedrijfsplan maak je jouw idee concreet.
  3. Houd rekening met de fiscale regels. Als zelfstandig ondernemer moet je bijvoorbeeld btw berekenen en natuurlijk aangifte inkomsten- en omzetbelasting doen. 
  4. Als er sprake is van schijnzelfstandigheid, lopen jij en je opdrachtgever een risico op naheffingen. Check dus met de belastingdienst hoe dit zit. Op dit moment zijn er alleen boetes als er duidelijk sprake is van kwaadwillendheid van een opdrachtgever.
  5. Schrijf je in bij de Kamer van Koophandel. Ook ondernemers in deeltijd moeten hun bedrijf inschrijven bij de KvK. Tijdens de inschrijving moet je zelf een geschikte rechtsvorm kiezen.
  6. Sluit relevante verzekeringen af. Ook als part-time ondernemer krijg je te maken met bepaalde persoonlijk en/of bedrijfsmatige risico's. Kies tegen welke risico's u zich wilt beschermen.
  7. Kies een geschikte werkplek. Als je thuis de ruimte hebt, is thuiswerken de meest voordelige en gemakkelijke optie. De gemeente heeft er in de meeste gevallen geen bezwaar tegen, maar raadpleeg voor de zekerheid het bestemmingsplan van je woning via de gemeente.

Voorbeeld ondernemingsplan

  • Vergroot je kansen op een succesvolle start
  • Een compleet plan met handige tips
Download gratis voorbeeld

Meer over bedrijfsplan

Meer over bedrijfsplan
Ondernemingsplan

Gratis ondernemingsplan voorbeelden!

Kun je wel wat hulp gebruiken bij het maken van je ondernemingsplan? Download gratis de voorbeeld ondernemingsplannen, ieder gericht op een bepaalde branche. Zo ga jij sterker van start!

Sluiten