Checklist solide basis

Bijgewerkt op 09 april 2024
5 min  leestijd
9.594
Checklist solide basis

Hoor jij straks bij de top 20% van snelgroeiende bedrijven? Start met een solide, professionele basis. Op je to-do-lijst als ondernemer staan natuurlijk de KvK en het bedenken van een bedrijfsnaam. Met deze checklist solide basis maak jij een sterke start!

De hoofdreden voor faillissementen is gebrek aan kapitaal. Dat heb je bijvoorbeeld nodig om trage betalers op te kunnen vangen. Zorg daarom dat je schokbestendig en flexibel bent. Zo bouw je vanuit een sterke basis aan je bedrijf en kies je zelf welke ondernemersrisico’s je bereid bent te nemen.

Gebruik deze checklist voor een solide basis. Met deze 12 punten ben je vanaf je eerste dag al bezig met een sterke basis. Doorloop de checklist of ga direct naar een van de punten:

  1. Starten is financieel haalbaar
  2. Bedrijfsnaam bedacht en beschermd
  3. Plan gemaakt en rechtsvorm gekozen
  4. Ingeschreven bij de KvK
  5. Administratie ingericht en zakelijke rekening geopend
  6. Verzekerd van start
  7. (Een beetje) inkomenszekerheid
  8. Financieringsverhaal klopt
  9. Cashflow in kaart
  10. Boekhouder / accountant geregeld
  11. Sjabloonfactuur opgesteld
  12. Website online

1. Starten is financieel haalbaar

Zet je vaste en variabele kosten op een rij en check of je er financieel klaar voor bent. Gebruik daarvoor bijvoorbeeld deze checklist van de Rabobank. Spaar voldoende om stressloos privé en zakelijk een paar maanden met minder of geen inkomen te kunnen overbruggen. Hoeveel is natuurlijk afhankelijk van jouw situatie.

2. Bedrijfsnaam bedacht en beschermd

Bedenk een goede bedrijfsnaam en leg die online vast. Registreer de belangrijkste domeinnamen en maak accounts aan voor social media. Ook als je daar voorlopig nog even niets mee doet. Lees ook: Checklist bedrijfsnaam bedenken.

3. Onderneminsplan gemaakt en rechtsvorm gekozen

Maak een goed ondernemingsplan voor meer focus en effectiviteit. En: om de bank, investeerders en partners te overtuigen. Lees ook Route naar succes: een strak plan. Veel startende ondernemers kiezen voor de eenmanszaak. Andere opties zijn o.a. een bv, vof of stichting. Lees ook: Rechtsvormen: welke vorm past bij jou?

4. Ingeschreven bij KvK

Een afspraak maak je online op kvk.nl. Daarna ga je langs bij de KvK in de buurt. Binnen een half uur is je inschrijving in het Handelsregister geregeld. Inschrijven kost je € 75. 

whitepaper administratie cover

Administratie opzetten?

Speciaal voor starters: de basis in 5 minuten. Een overzicht van wat je nodig hebt om aan de slag te gaan met je boekhouding, inclusief tips.

Download gratis PDF

5. Administratie ingericht en zakelijke rekening geopend

Gebruik de gratis whitepaper Administratie opzetten om je boekhouding meteen goed te regelen. Steeds meer starters gebruiken daarvoor digitale tools. Zo kun je met een veel online boekhoudprogramma's je bonnen en facturen op je smartphone beheren.

Met een zakelijke rekening houd je privé en zakelijk direct gescheiden. Het is zelfs een voorwaarde als je bijvoorbeeld de btw over brandstof wilt aftrekken. Lees nog 5 andere voordelen van een zakelijke rekening. Ook handig, een zakelijke spaarrekening openen om een buffer en geld voor de omzetbelasting apart te zetten.

6. Verzekerd van start

Een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering is een must voor elke ondernemer. Want wat als je een kop koffie over de laptop van een klant gooit? Starters die een zakelijke rekening bij de Rabobank openen krijgen deze verzekering het eerste halfjaar gratis. Lees meer over verzekeringen voor starters

7. (Een beetje) inkomenszekerheid

Als ondernemer bepaal je zelf in hoeverre je inkomensrisico’s wilt afdekken. Wat als je door een ongeluk of ziekte niet meer kan werken? Regel je iets of niets om een inkomensval op te vangen? En als je iets regelt: wat en voor hoeveel? En wat doe je verder om als ondernemer lang mee te kunnen? Hoe blijf je fit? Hoe blijf je bij?

8. Financieringsverhaal klopt

Je weet hoeveel geld je nog nodig hebt om je plannen te realiseren en weet welke opties er zijn om als starter financiering te krijgen. Naast een strak plan heb je natuurlijk ook een killer elevator pitch.

9. Cashflow in kaart

Problemen met de cashflow zijn een hele belangrijk oorzaak van financiële problemen in de eerste drie jaar. Bijvoorbeeld omdat je moet wachten op een betaling of de btw niet goed apart hebt gezet.

10. Boekhouder/accountant geregeld

Maak een keuze tussen zelf doen en uitbesteden. En als je het uitbesteed, heb je dan een boekhouder of een accountant nodig? Uitbesteden kost weliswaar geld, maar vaak verdienen ze zichzelf terug, bijvoorbeeld door aftrekposten en subsidies te vinden.

11. Stel je sjabloonfactuur vast op

Stel alvast een sjabloonfactuur op. Handig om in te vullen als je je eerste factuur mag versturen. Lees ook het artikel ‘Een goede factuur in 9 stappen’ .

12. Website online

Ben je al online vindbaar? Bij de start van je eigen bedrijf mag een zakelijke website niet ontbreken. Bouw een representatieve website of neem iemand in de arm om dit voor jou te doen. Maak een website in 7 stappen.

zakelijke rekening afbeelding

Zakelijke rekening: 6 voordelen!

Zakelijke rekening nodig of twijfel je nog?

Bekijk de 6 voordelen

Meer over bedrijf starten

Meer over bedrijf starten
Ondernemingsplan

Gratis ondernemingsplan voorbeelden!

Kun je wel wat hulp gebruiken bij het maken van je ondernemingsplan? Download gratis de voorbeeld ondernemingsplannen, ieder gericht op een bepaalde branche. Zo ga jij sterker van start!

Sluiten