Een goed bedrijfsplan schrijven? Zo doe je dat

Bijgewerkt op 03 november 2020
6 min  leestijd
250588
Image
goed ondernemersplan schrijven

Een  bedrijfsplan (ook wel ondernemersplan genoemd) is essentieel voor de start van je bedrijf. Met een bedrijfsplan breng je namelijk jouw kansen, de concurrentie én potentiële klanten in kaart. Wat schrijf je allemaal in zo'n plan?

1. Bedrijfsplan: introductie

In het eerste deel van het schrijven van je ondernemersplan stel je jezelf voor en beschrijf je jouw plannen. Geef een beknopte samenvatting van wat er in de andere hoofdstukken aan bod komt.

Waarom start je een eigen bedrijf?

Ga op deze pagina dus alleen in op de reden waarom je juist wil starten met ondernemen. Geef net voldoende informatie, zodat je de lezer 'triggert' tot verder lezen.

Heel belangrijk: houd het kort. Vergeet niet dat je na de inleiding nog een heel plan overhoudt om jouw idee uitgebreid toe te lichten.

2. Bedrijfsplan: de ondernemer

Wie ben jij als ondernemer? Wat is je achtergrond en expertise en wat drijft jou om van dit nieuwe bedrijf een groot succes te maken?

In het hoofdstuk 'De Ondernemer' geef je antwoord op dit soort vragen. Zo kan de lezer van je bedrijfsplan jou alvast een beetje leren kennen.

Lees hier alles over hoe je jouw persoonlijke ambities goed verwoordt.

Daarnaast is dit hoofdstuk een goede plek om basale gegevens te vermelden: 

  • Adres- en contactgegevens
  • Relevante opleidingen 
  • Relevante werkervaring

3. Bedrijfsplan: de organisatie

In dit hoofdstuk van je ondernemers zet je jouw plannen uiteen voor het bedrijf en de sector waarin je straks opereert.

Belicht eerst uitgebreid de laatste ontwikkelingen in de branche.

  • Wat zijn de huidige pijnpunten en waar liggen kansen?
  • Welk bestaand probleem ga jij met jouw product of dienst aanpakken?

Onderbouw de cijfers en statistieken die je gebruikt voor je plan altijd met betrouwbare bronnen.

Zorg ervoor dat je nooit statistieken uit jouw duim zuigt of loze beloften doet. Een investeerder kent de markt waarschijnlijk net zo goed als jij (en vaak zelfs beter). 

Branche-informatie

Bij het ondernemersplan schrijven is het belangrijk informatie over de sector waarin je actief wilt zijn, toe te voegen. Lees je in, wat bijvoorbeeld te denken van: 

Soort bedrijf

Beschrijf vervolgens zo specifiek mogelijk wat voor soort bedrijf je wilt beginnen. Een freelance IT-consultant met internationale ambities heeft meestal andere dingen nodig dan een haptonoom en fysiotherapeut die samen een praktijk willen opzetten. 

Succesfactoren 

Leg ook uit welke gevolgen deze keuze voor jouw bedrijfsvoering heeft.  Probeer vervolgens antwoord te geven op de volgende vraag: wat zijn de kernfactoren die mijn bedrijf tot een succes zullen maken?

Een goed antwoord op deze vraag zou kunnen zijn:

Image
Whitepaper Ondernemingsplan cover

Indruk maken met je bedrijfsplan?

Dat kan. Wij hebben alle ins & outs van een businessplan op een rijtje gezet. Maak in 10 stappen een ijzersterk ondernemingsplan.

Download gratis stappenplan

4. Bedrijfsplan: de markt

Dit hoofdstuk staat in het teken van de afzetmarkt van je toekomstige onderneming. Waar liggen in jouw markt kansen en wat zijn risico's waarmee je rekening moet houden? Die zijn er namelijk altijd.

Wanneer je onderzoek hebt gedaan naar je voornaamste doelgroep en de gevestigde concurrentie, is dit het hoofdstuk om hiervan melding te maken.

Een marketingplan geeft zicht op kansen in de markt en de haalbaarheid van je doelstellingen.

5. Bedrijfsplan: het marketingplan

Door een goed marketingplan te schrijven, krijg je direct beter zicht op de kansen in de markt en (haalbaarheid van de) doelen uit je bedrijfsplan. Zo kun je jouw onderneming dus een vliegende start geven.

Het marketingplan moet je eigenlijk zien als een overkoepelende strategie, die op haar beurt weer uit verschillende onderdelen bestaat om de strategie mee te onderbouwen.

Onderdelen marketingplan

Denk aan:

6. Bedrijfsplan: de financiën

Een financieel plan opstellen is een essentieel onderdeel bij het schrijven van je ondernemersplan. Je gaat hier in op de directe en indirecte kosten (bedrijfsruimte huren, bedrijfsmiddelen aanschaffen, personeel aannemen).

Ook leg je uit hoe het businessmodel in elkaar steekt, wat de omzetverwachting is en hoe jij de liquiditeitsbegroting voor je ziet.

Onderdelen financiële plan

Het financiële plan bestaat uit drie onderdelen:

A. Businessmodel

Wanneer verwacht jij een eventuele investering terug te verdienen? Het maken van deze inschatting doe je door antwoord te geven op toekomstige investeerdersvragen als:

  • Waar haal je de opbrengst vandaan?
  • Wat wordt de prijs?
  • Welke waarde en levensduur vertegenwoordigt een gemiddelde klant?
  • Hoe wordt de distributie geregeld?

B. Omzetverwachting

Hoewel niemand daadwerkelijk in de toekomst kan kijken, mag een berekening van de winst- en omzetverwachting voor de eerstvolgende twee jaar niet ontbreken.

Wat is jouw verwachte verkoop en hoe verhoudt zich dit tot de gemiddelde omzet in jouw branche? Ook hier duurt eerlijkheid en een realistische kijk op jouw kansen het langst, zelfs als de winstverwachting straks lager uitvalt dan je had gehoopt.

C. Liquiditeitsbegroting

Ook het opstellen van een betaalplan is van groot belang. Investeerders beoordelen aanvragen op rentabiliteit (maakt jouw bedrijf voldoende winst om rente en aflossing te betalen?) en solvabiliteit (de verhouding tussen het eigen en vreemd vermogen).

Tip: maak een overzicht van de verwachte maandelijkse inkomsten en uitgaven. Neem hierin ook eventuele betalingstermijnen, vakanties, extra investeringen en andere onverwachte uitgaven mee.

Een starter kan in de eerste jaren te maken krijgen met fluctuerende inkomsten. Vertel in het financieel plan hoe jij hiermee zult omgaan.

7. Bedrijfsplan: juridisch

Minder vaak genoemd, maar evengoed belangrijk om te noemen in je ondernemingsplan: welke maatregelen tref jij als het gaat om juridische zaken?

Als ondernemer ontkom je meestal niet aan het opstellen van algemene voorwaarden, (ver)koopovereenkomsten en arbeidscontracten met werknemers.

Octrooi of patent aanvragen

Kijk ook of het nodig is om een octrooi of patent aan te vragen voor je product. En hoe ga jij straks om met  een eventueel juridisch conflict met een klant of leverancier?

Gratis voorbeeld businessplan nodig?

Met deze voorbeeldplannen heb je een beetje houvast. Daarom vind je hier een leeg businessplan template en per branche een voorbeeld ter inspiratie.

Veelgestelde vragen over het schrijven van een goed bedrijfsplan

Image
zakelijke rekening afbeelding

Zakelijke rekening: 5 voordelen!

Zakelijke rekening nodig of twijfel je nog?

Bekijk de 5 voordelen

Ondernemersplan schrijven? Lees ook:

Checklist solide basis
Ondernemingsplan voorbeelden
Bedrijfsplan maken in 10 stappen 

Stap 2: Een plan maken voor je onderneming

Plan maken

Dit artikel is onderdeel van de stap ‘Plan maken’ uit het Stappenplan, Succesvol van start in 5 stappen.

Meer artikelen

Meer over bedrijfsplan

Meer over bedrijfsplan