Zzp koerier worden: hoe doe je dat?

Bijgewerkt op 24 december 2021
5 min  leestijd
6.499
Auteur: Redactie
zzp koerier of bezorger

Hoe maak je een succesvolle start als zzp koerier of zzp pakketbezorger? Waar moet je precies aan denken als je een koeriersbedrijf wilt beginnen? Lees welke zaken je goed moet regelen zodat je zonder kopzorgen als zzp bezorger aan de slag kunt gaan.

Hoe begin je als zzp koerier?

Je bent als zzp koerier niet langer in loondienst. Dat betekent dat je bepaalde zaken op orde moet maken voor je koeriersbedrijf. Het begint natuurlijk bij het inschrijven bij de Kamer van Koophandel. Zonder een inschrijfbewijs mag je niet zelfstandig als zzp’er aan de slag.

Administratie opzetten

Vergeet ook niet om je administratie op te zetten zodat je een duidelijk overzicht hebt van alle kosten en inkomsten. Je moet deze gegevens maar liefst 7 jaar lang bewaren voor de Belastingdienst. Bewaar dus facturen, offertes, bonnen en houd ook de uren die je gewerkt hebt goed bij in een urenregistratie.

Wil je zakelijk en privé beter gescheiden houden? Overweeg om een zakelijke rekening te openen. Zo houd je zakelijke kosten en uitgaven gescheiden van je persoonlijke bankrekening. Dat is wel zo overzichtelijk.

Bij de Rabo ZZP Rekening betaal je alleen transactiekosten, je hebt dus geen vaste maandelijkse abonnementskosten

Maak een ondernemingsplan

Vind je het lastig om het complete overzicht te houden voordat je wilt starten als zzp koerier? Maak een plan, een ondernemingsplan. Schrijf op welke zaken belangrijk zijn voor je onderneming. Wat heb je nodig om te kunnen beginnen? Moet je aan bepaalde eisen voldoen of heb je verzekeringen nodig om als pakketbezorger aan de slag te gaan?

Financieel plan

Maak ook een financieel plan. Welke kosten denk je te maken? Heb je extra financiering nodig om je plannen te kunnen uitvoeren? Wat kun je zelf financieren en waarbij heb je eventueel hulp nodig?

Geen idee waar je moet beginnen bij het opstellen van je plannen? Bekijk dan eens het gratis te downloaden voorbeeld ondernemingsplan voor zzp’ers. Wanneer je jouw plannen duidelijk op papier hebt staan, kom je eerder in aanmerking voor een gesprek bij een bank.

Voorbeeld ondernemingsplan zzp

Handig: voorbeeldplan

Wat staat er in een goed ondernemingsplan voor zzp’ers? Download een gratis voorbeeld met tips en cijfers.

Download gratis voorbeeld

Welke vergunningen heb je nodig als zzp koerier?

Om aan de slag te kunnen als pakketbezorger heb je in ieder geval een rijbewijs (B) nodig en een bewijs van inschrijving van de Kamer van Koophandel.

En je hebt een transportmiddel nodig zoals een bestelbus zodat je pakketten kunt bezorgen. Een goede autoverzekering is zeker geen overbodige luxe. Vervoer je meer dan 500 kilo? Dan heb je ook een NIWO-vergunning nodig.

Hoe haal je opdrachten binnen?

Je kunt pakketten bezorgen als PostNL pakketbezorger of DHL pakketbezorger, maar je kunt natuurlijk ook je eigen netwerk opbouwen. Er is helaas geen gouden formule of stappenplan om opdrachten binnen te halen.

Gebruik je gezonde verstand en je creativiteit: praat met mensen over je plannen, speur online naar opdrachten, maak een website om je zichtbaarheid online te vergroten.

Probeer in contact te komen met mensen die al een succesvol koeriersbedrijf zijn begonnen. Trakteer deze ervaringsdeskundigen op een lunch en stel al je vragen. Welke verzekeringen kunnen ze aanraden? Welke mogelijke risico’s zijn er?

Zzp koerier tarieven

En ook niet onbelangrijk: hoe zit het met je inkomen? Welk uurtarief mag je vragen als zzp pakketbezorger? Op Loonwijzer.nl kun je voorbeelden bekijken van wat het gemiddelde uurtarief is voor bepaalde beroepsgroepen. Voor koeriers geldt een minimumtarief van € 20.

Wat je uiteindelijk kunt verdienen als zzp koerier hangt af van verschillende zaken. Heb je bijvoorbeeld een grote of kleine bestelbus? Voor welke opdrachtgevers werk je? Geldt er een gewichts- of nachttoeslag voor het vervoeren van producten? Hoeveel uren kun je werken per week?

ZZP rekening

De Rabo ZZP rekening, ideaal voor zzp'ers

Betaal alleen voor wat je gebruikt, zonder vaste kosten. 
Bekijk de voordelen

Zzp koerier worden: de meest gestelde vragen

  • Hoe word je een zzp koerier? Schrijf je in bij de Kamer van Koophandel, regel je (administratieve) zaken, zorg ervoor dat je in het bezit bent van een geldig rijbewijs zodat je een bestelbus mag besturen en haal je eerste opdrachten binnen.
  • Hoe haal je opdrachten binnen als zzp koerier? Je kunt pakketten bezorgen als PostNL pakketbezorger of DHL pakketbezorger, maar je kunt natuurlijk ook je eigen netwerk opbouwen. Praat met mensen over je plannen, speur online naar opdrachten en vraag advies aan mensen die al een succesvol koeriersbedrijf zijn begonnen.
  • Wat zijn de zzp koerier tarieven? Het minimumtarief voor koerier bedraagt op dit moment € 20. Hoeveel je uiteindelijk kunt verdienen hangt af van verschillende zaken zoals bijvoorbeeld het wel of niet in rekening mogen brengen van toeslagen voor het vervoeren van producten. Maar het maakt ook verschil of je in het bezit bent van een grote of kleine bestelbus en hoeveel uren je per week kunt werken.

Meer over zzp

Meer over zzp
ZZP rekening

Breng je financiële administratie op orde voor 2024

Makkelijk onderscheid maken tussen privé en zakelijke uitgaven? Met de Rabo ZZP rekening start je laagdrempelig met weinig kosten: je betaalt alleen voor wat je gebruikt.

Sluiten