Personeel inhuren voor jouw webwinkel: zo werkt dat

Bijgewerkt op 08 mei 2023
10 min  leestijd
330
Auteur: Roy Timmerman
Getekende afbeelding van een vinger die naar één van vijf cv's wijst

Wanneer je webshop succesvol is, kan het verstandig zijn om een medewerker aan te nemen. Wat komt er zoal bij kijken als je (tijdelijk) personeel wilt inhuren voor jouw online winkel?

In dit artikel lees je alles over het inhuren van personeel voor je webshop. Direct meer lezen over een specifiek onderwerp? Klik dan op één van onderstaande links: 

  1. Waarom uitbreiden?
  2. Vast of flexibel personeel?
  3. Werving en selectie
  4. Tijdelijk of vast contract
  5. Invallers en vakantiekrachten
  6. Freelancers inhuren
  7. Fulfillment
  8. Regelgeving
  9. Veelgestelde vragen

1. Waarom uitbreiden?

De meeste eigenaren van een webshop beginnen met een kleine voorraad en werkend vanuit huis. Alles wordt ingepakt op zolder of in de schuur, en de eigenaar verstuurt zelf de pakketjes. Naarmate de webwinkel echter succesvoller wordt en het aantal bestellingen toeneemt, kosten deze werkzaamheden steeds meer tijd. 

Het gevaar is dat daardoor het daadwerkelijke ondernemen er bij inschiet. Naast het inkopen, inpakken en versturen van pakketjes, ben je in je eentje namelijk ook verantwoordelijk voor het verzorgen van de administratie, het bedenken van marketingideeën, het bieden van goede klantenservice en de afhandeling van retourzendingen. 

Hoog tijd dus om (tijdelijk) personeel in te huren, maar hoe pak je dat aan?

2. Vast of flexibel personeel?

Allereerst moet je beslissen of je een vaste kracht wil aannemen, of flexibel personeel. Door een vaste medewerker aan te nemen kun je je vanaf dat moment volledig concentreren op het uitbreiden van je webshop. Het liefst is dat namelijk iemand die van alle markten thuis is en volledige takenpakket beheerst dat we hierboven hebben opgesomd.

Als je kiest voor het aannemen van een vaste kracht, verandert je rol wel van zzp’er naar werkgever. Je krijgt daardoor extra verantwoordelijkheden omdat je nu iemand op de loonlijst hebt staan.

Je kunt er ook voor kiezen om flexibel personeel in te huren voor specialistische taken die slechts een bepaalde periode beslaan. Ben je bijvoorbeeld niet goed in het maken van reclame, huur dan een marketingexpert in. Wil je alleen op piekmomenten hulp bij het inpakken van de pakketten, neem daar dan een vakantiekracht voor aan. 

Uurtarief: hoeveel vraag jij in 2025?

Er zit veel verschil in de uurtarieven van zzp'ers. Hoeveel vraag jij per uur in het komende jaar?

Choices

3. Werving en selectie

Je kunt personeel werven door een advertentie te plaatsen, zowel in print als op internet (bijvoorbeeld via social media). Het nadeel daarvan is dat je zelf alle sollicitaties moet behandelen. Als je daar geen tijd voor hebt, dan kun je hiervoor ook een uitzend- of detacheringsbureau inschakelen.

Verzekeringen, kapotte deur

Zekerheid voor personeel

Is jouw personeel verzekerd voor verzuim, aansprakelijkheid of ongevallen? Met Interpolis ZekerVanJeZaak® is je personeel goed verzekerd.

Bereken je premie

De kosten hiervoor zijn vaak aanzienlijk, maar het voordeel is dat de eerste selectie al gemaakt is. Je hoeft dus alleen de kandidaten te beoordelen die worden voorgesteld door het bureau. Daarnaast nemen deze bureaus vel andere zaken uit handen: van de administratie tot de uitbetaling van loon.

Payroll

Je kunt ook voor een goedkopere versie van een uitzendbureau kiezen: een payrollbedrijf. Die doen in principe hetzelfde als een uitzendbureau, alleen dan zonder werving en selectie. Je neemt dus zelf iemand aan en geeft vervolgens de volledige administratie, inclusief betaling van loon en de loonheffingen, uit handen.

4. Tijdelijk of vast contract?

Als je personeel in wilt huren kun je dus iemand zelf in dienst nemen door een contract aan te bieden, of je kunt een intermediair inschakelen. Beide opties hebben voor- en nadelen.

Een personeelslid inhuren via een uitzend- of payrollbureau is duurder, maar je bent als ondernemer wel veel flexibeler. Als de omzet van de webwinkel bijvoorbeeld een tijdje tegenvalt, kun je per direct afscheid nemen van je medewerker. Trekt de verkoop aan, dan huur je weer iemand in. Een ander voordeel van deze optie is dat het uitzendbureau de kosten van een zieke werknemer op zich neemt . 

Als je iemand een contract aanbiedt, dan verbind je jezelf voor (on)bepaalde tijd aan deze persoon. Ook als je tijdelijk geen werk hebt voor deze werknemer, dien je het loon door te betalen. Als het personeelslid ziek wordt, dan kan dat hoge kosten meebrengen voor jou als werkgever.

De percentages verschillen per cao, maar je kunt erop rekenen dat je verplicht bent om minimaal 70% van het loon door te betalen bij ziekte. Daarnaast betaal je de kosten voor een vervanger, want het werk moet natuurlijk wel gedaan worden. 

5. Invallers en vakantiekrachten

Je kunt er ook voor kiezen om iemand alleen voor specifieke klussen in te huren. Als je bijvoorbeeld alleen het inpakken en versturen van de pakketten wilt uitbesteden tijdens een vakantieperiode, dan is het niet nodig om een dure uitzendkracht in te huren.

Je kunt hiervoor ook een buurjongen, een familielid of een student inschakelen. Hou hierbij rekening dat het minimumloon voor jongeren een stuk lager is dan voor volwassenen. Jaarlijks hebben veel webshops te maken met een aantal piekmomenten, en op die momenten is een invaller of vakantiekracht met een tijdelijk contract voordeligste optie.

6. Freelancers inhuren

Voor specialistisch werk kan het handig zijn om freelancers in te schakelen. Hun uurtarief ligt een stuk hoger dan dat van een medewerker in loondienst, maar daar krijg je de nodige expertise voor terug.

Beide partijen weten bij deze optie precies waar ze aan toe zijn. Zo is er geen zicht op een vaste aanstelling, is iedere opdracht tijdelijk en leg je het aantal te werken uren vooraf vast. Meestal spreek je een dagtarief of een all-in uurtarief af.

Je kunt een freelancer vaak op zeer korte termijn inschakelen voor een opdracht. Heb je bijvoorbeeld een tekstschrijver nodig die jouw webshop laat scoren op het gebied van SEO? Dan bied je eenmalig een afgebakende klus aan om de website te optimaliseren. Als dat goed gaat, dan kun je ervoor kiezen om de schrijver later af en toe in te huren om je website up-to-date te houden.

Het nadeel van adhoc-invallers, zoals vakantiekrachten, is dat ze niet altijd beschikken over de juiste kennis en ervaring om een webshop draaiende te houden. Dit kun je in veel gevallen oplossen door te zorgen voor een goede overdracht de werkzaamheden.

Regel een back-up

Het is verstandig om altijd een of twee personen achter de hand te hebben die allround genoeg zijn om voor je in te vallen. Mocht je een keer ziek worden of op vakantie gaan, dan is het handig om een back-up te hebben die bekend is met het bestelproces en het CMS van de webshop. 

7. Fulfillment

Als je veel bestellingen te verwerken krijgt, dan is fulfillment wellicht ook een goede oplossing. Hierbij geef je het volledige logistieke proces uit handen aan een externe partij. Omdat de volledige orderverwerking, inclusief de klantenservice en de retourverwerkingen worden overgenomen, heb jij de ruimte om je volledig op het ondernemen en op de groei van de webshop te concentreren. 

De kosten van fulfillment variëren van een paar honderd, tot een paar duizend euro per maand. De prijs is afhankelijk van de hoeveelheid pakketten die je maandelijks verstuurt. Of deze optie voor jouw webshop rendabel is, hangt af van verschillende factoren. Naast de hoeveelheid pakketten, ligt het onder andere aan de grootte van de opslagruimte voor je voorraad, en het aantal unieke producten dat je verkoopt. 

Structurele oplossing

Fulfillment is niet iets wat je tijdelijk doet, zoals in de aanloop naar de feestdagen. Het is een structurele oplossing waardoor je de orderverwerking niet meer zelf hoeft te verzorgen. Het voordeel is dat bestellingen altijd doorlopen, de klantenservice altijd bemand is en dat je nooit 'nee' hoeft te verkopen aan klanten.

Of je nu op vakantie bent, ziek wordt of onverwacht een afspraak hebt: de bestellingen gaan altijd de deur uit. Natuurlijk zijn hier kosten aan verbonden, maar dankzij die investering heb je je handen vrij om de webshop nog beter te maken. Als het goed is verdien je deze kosten dus vanzelf terug. 

8. Regelgeving

Het inhuren van personeel is aan veel regels gebonden. Kijk voor specifieke informatie en de wettelijke regels op onze personeelspagina. Het is bijvoorbeeld belangrijk dat je je aansprakelijkheidsrisico bij een uitzendbureau beperkt door een g-rekening te openen.

Daarnaast is het een must om een waterdicht juridisch contract voor alle medewerkers op te stellen, of het nu vakantiekrachten, freelancers of vaste personeelsleden zijn. 

Calculator verzekeringen berekenen

Zelf je verzekeringen regelen

Bij Rabo ZelfZeker regel je als ondernemer eenvoudig zelf je verzekeringen. 

Bekijk de opties

9. Veelgestelde vragen:

  • Hoe kun je personeel inhuren voor een webshop?
    Volgens dit artikel over personeel voor webshops, zijn hiervoor vier mogelijkheden: Je kunt freelancers inhuren, invallers en vakantiekrachten inschakelen, gebruikmaken van uitzendkrachten, of zelf een contract aanbieden.
  • Wat betekent fulfillment?
    Bij fulfillment geef je als ondernemer het volledige logistieke proces uit handen aan een externe partij. De volledige orderverwerking, inclusief de klantenservice en de retourverwerkingen worden hierbij overgenomen tegen een vaste prijs.
  • Hoe zoek ik personeel voor mijn webshop?
    Volgens dit artikel over personeel voor webshops, moet je je eerst afvragen of je zelf een vaste kracht in dienst wil nemen of dat je liever een flexibele werknemer inschakelt via bijvoorbeeld een uitzendbureau of op freelancebasis. Vervolgens kun je zelf zorgen voor werving en selectie, of dit uitbesteden.

Lees ook

5 vragen en antwoorden over het aannemen van personeel
Personeel aannemen: waarop moet je letten?
Checklist: (uit)gerust op vakantie
Wat doe je met je webshop als je op vakantie gaat?
Hoe maak je van jouw webshop een succes?
Checklist: webshop starten
Dit moet je regelen als je personeel gaat aannemen

Meer over personeel

Meer over personeel
Ondernemingsplan

Gratis ondernemingsplan voorbeelden!

Kun je wel wat hulp gebruiken bij het maken van je ondernemingsplan? Download gratis de voorbeeld ondernemingsplannen, ieder gericht op een bepaalde branche. Zo ga jij sterker van start!

Sluiten