Onzekerheid 1: waar begin ik?
Je loopt al een tijdje rond met een idee, maar de stap zetten om hier werk van te maken en ook daadwerkelijk een bedrijf in te schrijven bij de Kamer van Koophandel (KvK)? Dat vind je eigenlijk maar een lastig punt.
Want: hoe breng ik een nieuw product (of dienst) eigenlijk op de markt? Wat zijn de wettelijke regels? Waar kom ik aan de juiste gegevens om een businessplan te schrijven? Hoe bouw ik straks pensioen op? En hoeveel inkomsten loop ik in eerste instantie mis als ik mijn baan opgeef (en wat betekent dit voor mijn privé-situatie)?
Het zijn maar enkele voorbeelden van vragen die menig ondernemer zich voorafgaand aan de start van zijn onderneming heeft afgevraagd. Aan ondernemen zal altijd enig risico verbonden blijven, dat is nu eenmaal zo.
Ondernemersrisico's
Gelukkig kun je bepaalde risico’s, bijvoorbeeld arbeidsongeschiktheid of aansprakelijkheid, afdekken met een verzekering. En heb je extern kapitaal nodig om de onderneming van de grond te krijgen? Dan biedt een financiering bij de bank of familie of vrienden wellicht uitkomst.
Over het algemeen is er vaak meer mogelijk dan je in eerste instantie denkt. Je kunt in ieder geval het beste gewoon vooraan beginnen: concretiseer jouw plannen in een ondernemingsplan. Doe dit niet alleen voor mogelijke financiers, maar vooral ook jezelf.
'Benadruk dat jij jouw diensten kunt aanpassen naar de wensen van potentiële klanten en opdrachtgevers.'
Onzekerheid 2: ik heb (te) weinig ervaring
Als je nog geen (of weinig) klanten of opdrachtgevers hebt, kan het lastig zijn om andere prospects te overtuigen van jouw kwaliteiten. Jouw gevestigde concurrenten hebben op dit gebied nou eenmaal meer bereikt dan jij. Maar dat wil zeker niet zeggen dat klanten op opdrachtgevers altijd voor de meer ervaren partij zullen kiezen.
Sterker nog: jij kijkt met een frisse en vernieuwende blik naar de markt en bent waarschijnlijk eerder bereid om jouw strategie te veranderen of nieuwe uitdagingen aan te gaan dan iemand die al jaren succesvol is met een bepaalde manier van werken.
Maak gebruik van die flexibele instelling door dit kenbaar te maken aan potentiële opdrachtgevers en klanten: benadruk dat jij graag pro-actief werkt en samen met hen op zoek gaat naar de oplossing die het best aansluit bij hun behoefte.
Onzekerheid 3: hoe ga ik om met minder inkomsten?
Het starten van een bedrijf staat gelijk aan investeren. Daarbij moet je vast meteen denken aan het financiële gedeelte, want hoe kom je de startfase goed door als je nog niet (veel) geld verdient met jouw bedrijf? Vaste lasten, zoals de huur of hypotheek en energierekeningen lopen immers gewoon door en houden geen rekening met een eventuele dip in jouw inkomen.
Omgaan met financiële onzekerheid is voor veel starters dan ook een van de grootste struikelblokken. Als je goed voorbereid te werk gaat, hoeft een beperkt budget echter geen onoverkomelijke belemmering te zijn om te starten met ondernemen.
Wanneer je in eerste instantie vanuit huis werkt, ben je bijvoorbeeld geen geld meer kwijt aan woon-werkverkeer. Voor een flexwerkplek kiezen levert bovendien nieuwe netwerkrelaties (en vaak ook opdrachten) op. En je kunt in eerste instantie ook ervoor kiezen om hybride (dat wil zeggen: naast je baan) te ondernemen.
Maak een berekening
Het is wel noodzakelijk om voorafgaand aan de start een concrete berekening te maken van alle verwachte inkomsten en uitgaven, zodat je een beeld krijgt van jouw financiële situatie gedurende deze onzekere periode en hoe jij hiermee moet omgaan.
Kun je de (tijdelijke) daling bijvoorbeeld opvangen met spaargeld of is het inkomen van jouw partner toereikend? Dan hoeft niets jouw ondernemersavontuur meer in de weg te staan.
Heb je startkapitaal nodig om jouw onderneming te starten?
Ga dan eens in gesprek met een adviseur van je bank en vraag naar de mogelijkheden van 'Gestapeld Financieren'). Onderzoek daarnaast de mogelijkheden van crowdfunding of het afsluiten van een lening bij familie of vrienden.
Benieuwd of en zo ja, hoe jij kunt besparen op bepaalde uitgaven? Lees dan ook het artikel: 6 manieren om te besparen op je zakelijke kosten.
'Als je iets niet probeert, zul je ook nooit weten of het een succes had kunnen worden.'
Onzekerheid 4: wat nou als ik faal?
Hoe graag je (wij ook trouwens) ook zou beschikken over een glazen bol: niemand kan in de toekomst kijken. Of jouw product of dienst kansrijk is en dit het juiste moment is om een bedrijf te starten, is dus moeilijk te voorspellen. Maar als je het niet probeert, zul je ook nooit weten of het een succes had kunnen worden.
Je kunt jouw kansen wel vergroten door van tevoren de markt goed te onderzoeken en jouw ideeën uitgebreid op papier te zetten in een ondernemingsplan, óók als je geen financiering nodig hebt. Een bedrijfsplan dwingt jou namelijk om je plannen concreet te maken en alle kansen en risico's goed in kaart te brengen.
Ondernemingsplan
Een goed basisplan dat je regelmatig bijwerkt is een document dat richting geeft en waarop je in onzekere tijden kunt terugvallen. Zie jij als een berg op tegen het schrijven van een businessplan?
Kijk dan eens naar dit gratis voorbeeldplan voor zzp'ers. Je ziet dan niet alleen hoe een duurzame inkoper zijn plannen heeft verwoord, maar krijgt in de kantlijn ook uitgebreide tips om jouw plan te verbeteren.
Onzekerheid 5: ik kan niet alles alleen
Ondernemers zijn doorgaans erg bedreven in multitasken. Waar je vroeger in loondienst doorgaans één functie bekleedde, moet jij je voor jouw bedrijf ineens ook gaan bezighouden met werkzaamheden die niets te maken hebben met jouw vak.
Denk aan het plegen van acquisitie, het aannemen van personeel en het opzetten van een administratie. Helaas ligt de ene taak jou nu eenmaal beter dan de andere.
Ken je zwakke punten
Een introvert persoon staat misschien met klotsende oksels en trillende handjes te netwerken op een ondernemersevent, terwijl iemand met dyscalculie zich bij het bijwerken van zijn boekhouding herhaaldelijk achter de oren zal krabben.
Beseffen dat jij onmogelijk in alles evengoed kunt zijn is de eerste stap naar een gelukkiger ondernemersbestaan. Iedereen heeft goede en mindere kanten: vaak kun je ook wel van jezelf zeggen waarin je goed bent (of kunt worden) en waarin niet.
Sparren met experts
Ga bij jezelf na voor welke taken of actiepunten (zoals het schrijven van een ondernemingsplan) je misschien beter een sparringpartner kunt zoeken. Die rekenblinde ondernemer kan zijn bedrijfsadministratie bijvoorbeeld beter uitbesteden aan een boekhouder of accountant. Deze investering betaalt zich in het geval van deze meneer snel terug en scheelt hem waarschijnlijk veel ergernis en energie.
Het is sowieso een aanrader om regelmatig te sparren met een ervaren ondernemer die actief is in een vergelijkbare markt en branche. Als jij in jouw bedrijf ergens tegenaan loopt, kan het heel verhelderend werken om hierover te praten met iemand die eerder zelf ook met dat bijltje heeft gehakt.
Onzekerheid 6: hoe weet ik of ik er klaar voor ben?
Allereerst: je bent niet de enige die hierover nadenkt. Menig oriënterende starter vraagt zich af wat hét perfecte moment is om de sprong naar het ondernemerschap te wagen.
Volgens de ondernemer uit dit filmpje bestaat dat moment niet en is het aan jou om te bepalen wanneer je klaar bent om te starten. Bekijk de ervaring van Mark Vletter van Voys:
Tips van de redactie
Hoe hebben andere starters het aangepakt? Lees onze Startersverhalen
43 inspirerende quotes van beroemde ondernemers